Hidrolik Silindirlerde Uzmanlık ve Tecrübe
Hidrolik Silindirler, endüstriyel uygulamalarda güç aktarımı için kullanılan mekanik cihazlardır. Hidrolik silindirlerin çeşitli tipleri, boyutları ve özellikleri
vardır.
CETOP Normuna Uygun Hidrolik Silindirler: Bu silindirler, Avrupa hidrolik standartlarına göre tasarlanmış ve üretilmiştir. 160 mm çapa kadar değişik stroklarda, tek ve çift etkili olarak mevcuttur.
Tek ve Çift Etkili Teleskopik Silindirler: Bu silindirler, uzun stroklu ve yüksek kaldırma kapasiteli uygulamalar için idealdir. 250 çapa kadar değişik stroklarda,
tek ve çift etkili olarak mevcuttur.
Dıştan Bağlantılı ve İçten bağlantılı Silindirler: Bu silindirler, bağlantı şekline göre sınıflandırılır. Dıştan bağlantılı silindirler, milin dışında bir bağlantı noktasına sahiptir. İçten bağlantılı silindirler, milin içinde bir bağlantı noktasına sahiptir.
Her Türlü Özel Amaçlı Hidrolik Silindirler: Bu silindirler, müşterilerin ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanır ve üretilir. Kalıp Silindirleri, Düşük hızlı özel silindirler, Yüksek hızlı özel hidrolik silindirler, Yüksek basınç özel hidrolik silindirler gibi çeşitli özel amaçlı hidrolik silindirler bulunmaktadır.
Selim Hidrolik ‘in imalatını yaptığı silindirlerin çalışma ortamına uygun mühendislik hizmeti olarak, mil burkulma hesabı, yüksek basınç mukavemet hesapları, keçe uygunluk kriterleri, çalışma toleransları her silindir için ayrı
hesaplanmaktadır. Selim Hidrolik, hidrolik silindirler konusunda kaliteli ve güvenilir bir partnerdir.
Detaylı bilgi ve teklif için bize info@selimhidrolik.com üzerinden ulaşabilirsiniz.
Hidrolik Silindirler İle İlgili Temel bilgiler
Hidrolik enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren ve doğrusal hareket elde etmek amacı ile kullanılan devre elemanlarıdır.
Pompa tarafından üretilen hidrolik enerjiyi silindir yardımı ile doğrusal ya da açısal harekete dönüştürebilirler.
Silindir çapı silindir kuvvetini belirleyen iki etkiden biridir.
Silindir Çeşitleri
1)_ Tek Etkili Silindirler
2)_ Çift Etkili Silindirler
3)_Özel Silindirler
a)_Teleskopik Silindirler
b)_Döndürücüler ( açısal motorlar)
c)_ Tandem Silindirler
d)_ Çift milli silindirler
1)_ Tek Etkili Silindirler
Akışkanın pistona tek taraftan etki ettiği iptir. Bir yönde iş yaparken, diğer yönde kendi ağırlığıyla veya bir dış etki ile hareket ederler. Tek etkili silindirler milden sızdırmaz olanlar veya piston başından sızdırmaz olanlar diye üretilebilirler.
2)_ Çift Etkili Silindirler
resimler/4.JPG Silindir iki yönde iş yapar özelliktedir. Bu tür silindirlerin çalışma hızı ve basınçları imalatçı firma tarafından belirlenir. Taban alanı ile boğaz alanı farklı olduğu için ileri hızı ile geri hızı arasında fark olur. Bunun istenmediği durumlarda çift milli çift tesirli silindirler imal edilebilir.
Tam stroklar da ilk harekete başlarken ve hareket sonunda sert duruşlar olabilir. Bunu önlemek için hidrolik silindirlere imalat esnasında yastıklama yapılabilir. Silindirlerde büyük yükleri hareket ettiren silindirler kurs sonuna geldiğinde pistonun kapağa çapması sonucu bir darbe oluşur. Meydana gelen bu darbe devre elemanlarına zarar verir ve mekanik bağlantıların gevşemesine neden olur. Kurs sonlarında darbeyi önlemek amacı ile silindir üzerinde yapılan işlemlere yastıklama denir.
resimler/5.jpg3)_ Özel Silindirler
a)_Teleskopik silindirler
İmalat gereği küçük boyutlu ve uzun strok gereken durumlarda teleskopik silindirler kullanılabilir. Teleskopik silindirler hem çift etkili hem tek etkili silindirler olabilirler. İç içe geçmiş silindirlerden oluştuğu için az yer kaplarlar.
b)_Döndürücüler
Bazı uygulamalarda belli açıda sistemin döndürülmesi ve tekrar aynı yönde geri gelmesi istenir. Bu durumlarda döndürme grubu hidrolik silindirlere sağlanabilir. Döner tabla hareketleri döner kuleler gibi.
c)_ Tandem Silindirler
Mevcut bir hidrolik sistemde bir silindirin itme kuvvetini önemli oranda artırabilmek için silindir çapını ya da basıncını yükseltilmesinden başka seçenek yoktur. Bunun uygun olmadığı mekanik konstrüksiyonlar da itme kuvvetini artırmak için tandem silindir adı verilen özel bir silindir türü kullanılır. Bu silindir strokları eşit birden fazla silindirin uç uça eklenmesi ile oluşturulur.
d)_ Çift milli silindirler
Bazı uygulama durumların da itme kuvvetleri ile hızların her iki yönde aynı olması istenir. Böyle durumlarda her iki taraftan piston kolu olan silindirler kullanılır. Böyle silindirler ayarlı stroklu silindirlerde olabilirler.